تهیه و سفارش نقشه کشی ساختمان برای شروع یک پروژه الزامی می باشند که امروزه به دلیل حجم بالای درخواست ها و همچنین نیاز های مختلف افراد در جامعه تمامی موارد مجازی و اینترنتی پیش خواهند رفت و دیگر نیاز نیست با صرف وقت و انرژی در مکان های مختلف در جست و جو معمار و طراح خوب باشید. فقط کافیست در اینترنت وب سایت معماری در وب سایت معماری پیوسته را جست و جو کنید با دنیایی از ایده ها و طرح ها روبرو خواهید شد از نقشه های معماری با متراژ های مختلف گرفته تا انواع طراحی های نما و دکوراسیون داخلی که هرکدام قابلیت ویرایش کامل را دارند و یا اگر ایده و خواسته هایی در ذهن خود دارید میتوانید به کمک طراحان ما رویای خود را به واقیعت تبدیل کنید.
مراحل سفارش ترسیم نقشه ساختمان در پیوسته
سفارش نقشه کشی ساختمان با کاربری های مختلف که شامل (مسکونی، ویلا، دوبلکس) و (تجاری و اداری) می باشد فقط با یک تماس از سوالات مهم که قبل مطرح کردن موضوع طراحی از کارشناسان ما پرسیده می شود قیمت ارائه خدمات می باشد که اکثرا به دنبال قیمت مناسب و کیفیت بالا می باشند و برخی بر این باور هستند که قیمت پایین صرفا به عنوان کیفیت پایین و یا بلعکس قیمت بالا نشانه کار خوب و با کیفیت می باشد. اما این یک اشتباه است مخصوصا در مورد خدمات وب سایت معماری پیوسته ما برای این ذهنیت اشتباه پک های مختلفی رو با عنوان های برنز _ نقره_ طالایی در اختیار شما کارفرما ها قرار داده ایم که هر یک از این پک ها بنا به بوجه شما خدمات متنوعی را شامل می شود و از کیفیت طراحی در هیچ یک از موارد کاسته نخواهد شد.
پیشنهاد شرکت معماری پیوسته پک طلایی با خدمات متنوع است که شامل:
مشاوره
طرح دستی
ترسیم نقشه های فاز 1 (طراحي پلان معماري، نما، مقاطع طولي و عرضي در حد نقشه هاي شهرداري)
ترسیم نقشه های فاز 2 (تهيه نقشه هاي اجرايي شامل پلانهاي اندازه گذاري، جزييات اجرايي كفسازي، نماهاي اندازه گذاري، تعيين متريال، مقاطع طولي و عرضي اجرايي، برش هاي قايم از ديوارهاي نما، جزييات اجرايي نما، جزييات اجرايي سقفهاي كاذب، نقشه هاي اجرايي كارهاي چوبي شامل كابينت و كمد و ….، تيپ بندي دربها و پنجره ها)
طراحی نما 50 درصد تخفیف
در طرح طلایی علاوه بر ترسیم تمامی مدارک فنی (پلان طبقات_نماها_ برش ها…) بنا به خواسته های کارفرما یک طرف از نما با 50% تخفیف طراحی خواهد شد که به صورت یک ارمغان از طرف طراحان وب سایت معماری پیوسته تقدیم و به همراه نقشه کشی ساختمان پست خواهد شد. در پک طلایی حق ویرایش تا 3 بار مجاز بوده و شما میتوانید در خواست ویرایش پلان را بدین هرچند تا زمانی که کارفرما به ایده های خود از نظر ترسیم و طراحی پلان نرسیده طراحان ما در وب سایت معماری پیوسته موظف به ارائه خدمات می باشند.
پک نقره
پک نقره تمامی خدمات را با کیفیت بالای طراحی و دقت لازم شامل می شود با این تفاوت در این پک طراحی نما قرار ندارد و باید به صورت مجزا در خواست طراحی نما را داشته باشید.
مشاوره
طرح دستی
ترسیم نقشه های فاز 1 (طراحي پلان معماري، نما، مقاطع طولي و عرضي در حد نقشه هاي شهرداري)
ترسیم نقشه های فاز 2 (تهيه نقشه هاي اجرايي شامل پلانهاي اندازه گذاري، جزييات اجرايي كفسازي، نماهاي اندازه گذاري، تعيين متريال، مقاطع طولي و عرضي اجرايي، برش هاي قايم از ديوارهاي نما، جزييات اجرايي نما، جزييات اجرايي سقفهاي كاذب، نقشه هاي اجرايي كارهاي چوبي شامل كابينت و كمد و ….، تيپ بندي دربها و پنجره ها)
پک برنز
پک برنز مخصوص افرادی هستش که فقط به دنبال پیش طرح و پلان ساده بدون در نظر گرفتن جزییات می باشند و حتی بوجه کمی را برای ساخت و ساز کنار گذاشته اند. پیشنهاد ما طبق دانش و تجربه کاری که در طول این سال های داشته ایم این است خانه ای که قرار است در آن زندگی کنید و خیلیا هستند که یک بار ساخت و ساز خواهند کرد به دلیل هزینه پایین موجب حیف و میل شدن زمین و همچنین طراحی نشوید.
مشاوره
طرح دستی
ترسیم نقشه های فاز 1 (طراحي پلان معماري، نما، مقاطع طولي و عرضي در حد نقشه هاي شهرداري)
مراحل پرداخت هزینه
پرداخت هزینه جزو سوالات اصلی در تمامی طراحی ها و همچنین معماری می باشد که باید خیال کارفرما از نظر پرداخت و تحویل کار راحت باشد و بدون هیچ استرسی نقشه کشی ساختمان خود را دریافت کند. پرداخت ها در سه مرحله صورت خواهد گرفت که:
مرحله اول پیش پرداخت: بابت طرح اولیه که به خواسته خود کارفرما میتواند دستی و یا اتوکدی باشد. در طرح اولیه با در نظر گرفتن شرایط موجود و همچنین داشتن کروکی اصلی طراحان ما در وب سایت معماری پیوسته یک پیش طرح کلی از موقعیت قرار گیری پلان و همچنین دسترسی ها و فضاهای داخلی به صورت تک خطه تحویل خواهند داد.
مرحله دوم پرداخت: شامل طراحی اختصاصی همراه با ضوابط نظام مهندسی و شهرداری می باشد که تمامی پلان ها همراه کورکسیون با کارفرما پیش خواهد رفت.
مرحله سوم پرداخت: در این مرحله طراحان ما با کارفرما از نظر طراحی و ترسیم به توافق رسیده اند و تمامی نیاز های کارفرما براورده شده است. تمامی پلان ها و مدارک فنی تبدیل به فاز دو خواهند شد و در صورت انتخاب پک طلایی پلان ها همراه با رندر پست و یا حضوری تحویل داده می شود.
سفارش نقشه کشی ساختمان
ثبت سفارش نقشه کشی ساختمان
در هرکجای جهان که باشید میتوانید به راحت ترین حالت ممکن ثبت سفارش انجام دهید و از طریق وات ساپ خواسته های خود را عنوان کرده و بلافاصله کارشناس با شما تماس خواهند گرفت همچنین میتوانید با کارشناس ما تماس حاصل فرمایید. اعضای تیم طراحی وب سایت معماری پیوسته رویکردی جامع به فرآیند طراحی دارند. همراه با اعضای تیم طراحی ما با قدرتمندترین ابزار خود شروع می کنیم: ما برای گوش دادن به مشتریان خود وقت صرف می کنیم و به مشتریان خود کمک می کنیم تا اهداف طراحی معماری استراتژیک را در محدودیت های پروژه در دنیای واقعی اولویت بندی کنند.
ما و اعضای تیم طراحی خود به ارائه خدمات طراحی حرفهای که نیازهای مشتریانمان را برآورده میکند، به پارامترهای بودجه و برنامه مشتریانمان پایبند بوده و راهحلهای قابل ساختی را ارائه میکنیم که فضاهای کاربردی را در محیطهای زیباییشناختی غنی ایجاد میکند.
ما با تعهد به تعالی، یک رابطه قابل اعتماد را با مشتریان خود تقویت می کنیم. تیم طراحی-ساخت و کارکنان آگاه ما بر کیفیت متمرکز هستند تا خدمات قابل اعتماد را به موقع ارائه دهند. ما دقیق، کارآمد و مشتاق هستیم و مهمتر از همه، هدف ما فراتر از انتظارات مشتریان است.
برگذاری جلسه غیر حضوری با کارفرما
پس از ثبت سفارش از طریق وات ساپ و یا تماس تلفنی، در ابتدا یکی از کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت و با دقت به خواسته های شما گوش می دهند تا استراتژی ها و آرزوهای شما را مستند کنند. در این جلسه غیر حضوری که بنا به خواسته کارفرما میتواند به صورت تماس تصویری و زنده برگذرا شود اهداف طراحی و از همه مهمتر تک تک ریزفضاهای موجود برسی خواهند شد. موضوعات دیگر همچون سبک طراحی، تعداد طبقات، مساحت ها و زیربنا توسط طراح پرسیده شده و در فرم سفارش ثبت خواهد شد. بهتر است تمامی کسانی که در تصمیم گیری موثر می باشند در این جلسه حضور داشته باشند.
طراحی و نقشه کشی ساختمان
ایا تصمیم گرفتید رویای خود را برآورده کنید و خانه بسازید؟ پس راه درازی در پیش دارید قطعاً با یک طرح خانه دقیق که به عنوان پیش نمایش خانه آینده شما می باشد شروع خواهید کرد. یک پلان خانه به شما کمک می کند تا بهترین چیدمان ممکن را طراحی کنید هرگونه نقص را پیش بینی کنید و قبل از شروع ساخت و ساز واقعی آنها را برطرف کنید.
اگر قبلاً این کار را نکرده اید در دریایی از محاسبه و اندازه گیری غرق خواهید شد. شما باید مانند یک معمار فکر کنید و صدها چیز را در نظر بگیرید: اندازه و مکان همه اتاق ها، پله ها، قسمت های شیشه ای، مصالح ساختمانی… چگونه از اشتباه اجتناب کنید و بهشت آینده خود را به یک کابوس جهنمی تبدیل نکنید؟ شرکت معماری پیوسته ارائه دهنده تمامی خدمات معماری و از همه مهمتر تهیه و ترسیم پلان ساختمان می باشد. بعد از تهیه کروکی و خواسته های خود با مشاوران ما در پیوسته تماس حاصل فرمایید.
اهمیت مراحل ترسیم پلان
طراحی هر فضا با برنامه ریزی و تقسیم بندی فضاها شروع می شود که معمولاً به عنوان منطقه بندی فضاها شناخته می شود. نمودار معمولاً فضاهای مختلفی را که ساختمان خواهد داشت و عملکردها و تعاملاتی که در طراحی ادغام می شود را مشخص می کند. این معمولاً شروع است و برای پیشرفت در طراحی بسیار مهم است. نقشهها در این مرحله معمولاً طرحها، نمودارهای ناهموار، نمودارهای حبابدار و غیره هستند.
درک فضا
ترسیم فضاها، همانطور که یک معمار فرض میکند و میخواهد جذاب باشد و توسط کاربر تجربه شود، مهم است که نقشههایی وجود داشته باشد که نمایانگر عناصر مختلف باشد که فضا توسط یک معمار درک میشود و همچنین برای ساختمان ضروری است. این نقشه های مرحله اولیه نیز باید مورد بحث و بررسی قرار گیرند و برای کارفرما درک شوند تا طرح به سمتی برود که مورد تایید معمار و کارفرما باشد. این نقشه ها معمولاً دارای پرسپکتیو و نسبت عناصر مختلف هستند که قرار است ادغام شوند.
برنامه ریزی عملکردها
زمانی که مراحل اولیه طراحی حل می شود نقشه کشی ساختمان عملکردی اساسی و جزئیات مربوط به آن باید روی کاغذ بیایند و فضاهای اندیشیده شده را به طرح های قابل اجرا تبدیل کنند. این نقشهها درک الزامات و تصمیمگیری نسبتها و مقیاس در سطح پایه برای شروع را امکانپذیر میسازد.
تعریف تناسب عمودی
نقشه های معماری فقط در مورد درک سازمان فضایی روی زمین یا افقی نیست بلکه بسیار مهم است که عمودی و نسبت ارتفاع ساختمان ها را به درستی بدست آوریم. بنابراین نقشه ها و مقاطع برای درک آن یک ضرورت مطلق بوده و اهمیت بیشتری دارند.
جزئیات ساخت و ساز
معمولاً هر مکانی با توجه به تفاوت های جغرافیایی و اقلیمی آن مکان، تکنیک ساخت خود را دارد. اما گاهی اوقات طراحان آزمایش میکنند و راهی متفاوت از «تکنیک مرسوم» یا «تکنیک ثبت اختراع» که معمولاً وجود دارد در پیش میگیرند. برای پیادهسازی تکنیکهای مختلف داشتن نقشههای مناسب برای کارگران و درک آنها از تفاوت ها و در حین ساخت و ساز واقعی برای آنها بسیار مهم است.
درک جزئیات فنی
با افزایش و رشد فناوری در سراسر جهان جزئیات ساختمانی و فنی مختلفی وجود دارد که تکامل یافته و امروزه در صنعت زیرساخت استفاده می شود. برای استفاده از این جزئیات جدید و درک آنها باید نقشه های واجد شرایط و دقیقی وجود داشته باشد که بتواند جزئیات فنی تکامل یافته را به تفصیل بیان کند و برای کارگران امکان پذیر باشد.
معماران چگونه نقشه می کشند؟
پلان نقشه های دقیقی هستند که توسط معماران برای به تصویر کشیدن یک سازه یا جزئی از ساختمان استفاده می شود. یک پلان با نگاه کردن از بالا به پایین در یک صفحه افقی ایجاد می شود. این معادل برش دادن یک خانه به صورت افقی و ایستادن روی آن و خیره شدن به پایین است. بنابراین پلان یک معمار نمایشی بصری از محصول نهایی مورد نظر است که نشان می دهد مواد باید در کجا قرار گیرند یا ویژگی هایی که در محدوده سایت ساخته می شوند. فرآیند ایجاد یک طرح شامل مراحل مختلفی از جمله ترسیم میدانی، مدل سازی فیزیکی، ترسیم جزئیات، مستندسازی ساخت و ساز و بررسی است.
طرح های میدانی
طرح های میدانی نقشه های سریعی هستند که در مراحل اولیه توسعه پروژه انجام می شوند. از آنها برای دریافت ایده هایی در مورد اینکه اگر چیزها واقعی بودند به جای اینکه فقط تصور شوند چگونه به نظر می رسید استفاده می شود. اگر می خواهید بیشتر بدانید که چگونه معماران قبل از ایجاد طرح های کامل، طرح هایی را ارائه می دهند، مقاله ما را در این زمینه بخوانید:
معماران از ابزارهای مختلفی برای ساختن طرح های خود استفاده می کنند. اینها ممکن است شامل نقشه های دستی، برنامه های گرافیکی کامپیوتری مانند اتوکد و نرم افزارهای سه بعدی مانند تریدی مکس و رویت و غیره باشد.
پلان و نقشه معماری چیست؟
پلان ساختمان مجموعه ای از نقشه کشی ساختمان است که شامل پلان های طبقات، نقشه های سایت، مقاطع، نماها، برق، لوله کشی و طراحی های محوطه سازی برای سهولت ساخت و ساز در محل کار می باشد. طراحی وسیله ای است که از طریق آن ایده ها و تصورات یک معمار یا طراح به واقعیت تبدیل می شود. فرآیند تبدیل یک ایده به یک جسم فیزیکی را ساخت و ساز می گویند. معماران قبل از اینکه چیزی بسازند از نقشه ها برای انتقال ایده های خود در مورد یک پروژه استفاده می کنند. اولین گام در طراحی هر نوع سازه ای، تجزیه و تحلیل نوع سازه مورد نیاز است. این را می توان با فکر کردن در مورد نحوه استفاده از سازه یا با صحبت با افرادی که در مورد این نوع سازه ها می دانند انجام داد. با این اطلاعات، یک معمار می تواند شروع به طراحی ظاهر سازه و همچنین عملکرد آن کند.
نقشه ها در ساخت و ساز چیست؟
نقشه های ساختمانی یک تصویر گرافیکی از چیدمان اجزا، جزئیات، نسبت ها و غیره را ارائه می دهند. که همگی تصویری کامل از سازه ایجاد می کنند. هدف از این نقشه ها این است که درک دید را برای دیگران آسان تر کند.
هنگامی که خانه ساختمان اداری یا هر سازه دیگری می سازید، باید به این فکر کنید که مردم چگونه در داخل فضا حرکت می کنند و چگونه با اجزای آن تعامل خواهند داشت. این کار را با ترسیم پلان های طبقه انجام می دهید. پلان طبقات چیز مورد علاقه همه را نشان می دهد آنها نشانه های بصری در مورد اینکه مردم باید به کجا بروند و چه کاری باید انجام دهند ارائه می دهند. یک پلان فقط به اندازه ها و فضا ها اهمیت میدهد و فقط چند برگه ساده میتواند باشد بنابراین قبل از شروع کار بر روی چیز واقعی، مطمئن شوید که برای بررسی آن با معمار یا طراح خود صحبت کرده اید.
مرحله بعدی بررسی نقشه های نما است. یک نما تصویر کاملی از اینکه ساختمان از بیرون و همچنین از داخل چگونه به نظر می رسد ارائه می دهد. از نماها به جای عکس های واقعی استفاده می شود زیرا می توان آنها را به شکل هایی به راحتی قابل درک ترسیم کرد که جنبه های مهم ساختمان را برجسته می کند. به عنوان مثال، نما یک خانه شامل اطلاعاتی در مورد درها، پنجره ها و سایر ویژگی هایی است که از خیابان قابل مشاهده هستند.
هدف اصلی برنامه ریزی معماری چیست؟
نقشه های معماری توسط معماران و دیگران برای اهداف مختلفی استفاده می شود از جمله توسعه یک ایده طراحی به یک پیشنهاد منسجم، ارتباط ایده ها و مفاهیم، متقاعد کردن مشتریان به شایستگی های یک طرح، اجازه دادن به پیمانکار ساختمان برای ساخت آن. نقشه های معماری همچنین ارجاعات ضروری را برای مهندسانی فراهم می کند که ممکن است از آنها خواسته شود سازه هایی مانند پل ها یا ساختمان ها را در چارچوب طرح کلی طراحی کنند.
هدف اولیه از برنامه ریزی معماری دستیابی به یک ارتباط منسجم و مؤثر از ایده ها و مقاصد بین طراح/هنرمند و مخاطب است. این امر تنها با استفاده از رسانه ها و تکنیک های مناسب امکان پذیر است.
علاوه بر این اهداف یک پلان معماری بسته به نیاز موقعیت ممکن است اهداف دیگری را نیز انجام دهد. به عنوان مثال، اگر می خواهید یک ایده را به جای یک طرح خاص بفروشید، از یک طرح مجازی به جای یک طراحی واقعی استفاده می کنید.
اگر باید مطمئن شوید که مشتری شما دقیقاً آنچه را که شما پیشنهاد میدهید میفهمد، از یک رندر دقیق استفاده میکنید. در برخی موارد ممکن است لازم باشد چندین طرح (یا جایگزین) مختلف نشان داده شود تا به مشتری در تصمیم گیری کمک شود. این امر مستلزم ارائه دقیق و کامل هر گزینه است تا بتوانند انتخابی آگاهانه داشته باشند. در نهایت، یک پلان معماری ممکن است به عنوان مرجعی برای تصمیم گیری های آینده در طول فرآیند ساخت و ساز عمل کند.
نقشه های تک خطی چیست
نقشههایی که هدف طرح مجاز را نشان میدهند که همه چیز باید به کجا برود و چگونه باید ظاهر شود. آنها همچنین محل قرارگیری تمام فضاهای ساختمانی را نشان می دهند اما هیچ محاسبات مهندسی یا مشخصات ساخت و ساز در آن گنجانده نشده است.
این نقشه ها باید توسط متخصص طراحی مجاز فاز دو و امضا شده و دارای تاریخ باشند. آنها بخشی از مشخصات کار می شوند. سپس پیمانکار ممکن است از متخصصان ماهر خود برای ساخت سازه طبق دستورالعمل نقشه کشی ساختمان ستفاده کند.
قرارد داد ما بین مهندس و کارفرما
تاریخ و امضا مهم است زیرا نشان دهنده زمان شروع قرارداد بین مهندس و کارفرما است. اگر پس از امضای این قرارداد مالک در مورد برخی از جنبه های پروژه نظر خود را تغییر دهد می تواند آن را لغو کند. اما اگر بعداً مالک بخواهد چیزی را تغییر دهد نمی تواند پیمانکار دیگری را برای ساخت سازه بفرستد زیرا دیگر قراردادی وجود ندارد. او فقط با اجازه پیمانکار قبلی که هنوز در سایت کار می کند می تواند این کار را انجام دهد.
به طور کلی ساختمانهایی که توسط معماران طراحی میشوند دارای نقشههای دقیق هستند، در حالی که ساختمانهایی که توسط مهندسان طراحی شدهاند مفهومیتر خواهند بود. همانطور که از نام آن پیداست، این نقشهها برای نشان دادن قصد طراح برای پروژه در نظر گرفته شده است.
اهمیت نقشهکشی در ساختوساز و نقش مهندس معمار و نقشهکش در پروژههای ساختمانی
نقشهکشی ساختمان یکی از مراحل کلیدی در فرآیند ساختوساز است که مستقیماً بر کیفیت، ایمنی و بهرهوری پروژه تأثیر میگذارد. بدون طراحی و نقشهکشی دقیق، اجرای ساختمان با چالشهای متعددی از جمله افزایش هزینهها، دوبارهکاریها و مشکلات فنی مواجه خواهد شد. این مقاله به بررسی اهمیت نقشهکشی در صنعت ساختوساز و نقش کلیدی مهندس معمار و نقشهکش در این فرآیند میپردازد.
سفارش نقشه کشی ساختمان
نقش نقشهکشی در صنعت ساختوساز
۲.۱. تعریف نقشهکشی ساختمان
نقشهکشی ساختمان شامل مجموعهای از طراحیها و اسناد فنی است که مشخصات دقیق سازه، معماری، تأسیسات و سایر جزئیات اجرایی را نشان میدهد. این نقشهها شامل پلانهای معماری، نقشههای سازهای، نقشههای تأسیسات مکانیکی و برقی و سایر مدارک مرتبط هستند.
۲.۲. اهمیت نقشهکشی در اجرای پروژهها
نقشهکشی نقش مهمی در پیشگیری از مشکلات اجرایی دارد. برخی از مزایای اصلی آن عبارتاند از:
افزایش دقت در اجرا: نقشههای استاندارد باعث کاهش اشتباهات و دوبارهکاریها در مراحل ساخت میشوند.
مدیریت هزینهها: طراحی اصولی از هدررفت مصالح جلوگیری کرده و هزینههای غیرضروری را کاهش میدهد.
بهینهسازی فضا: نقشههای دقیق موجب افزایش کارایی فضاهای داخلی و خارجی ساختمان میشوند.
تضمین ایمنی ساختمان: نقشههای سازهای استاندارد، مقاومت و ایمنی سازه را تضمین میکنند.
نقش مهندس معمار در پروژههای ساختمانی
۳.۱. وظایف مهندس معمار
مهندس معمار مسئول طراحی فضاهای داخلی و خارجی ساختمان و اطمینان از تطابق آنها با نیازهای کاربران است. برخی از مهمترین وظایف او عبارتاند از:
طراحی پلانها، نماها و مقاطع ساختمان
رعایت اصول زیباییشناسی و کارکردی
تطبیق طراحی با ضوابط و استانداردهای معماری
نظارت بر اجرای طراحیها و رفع مشکلات احتمالی
۳.۲. اهمیت همکاری معمار با سایر متخصصان
مهندس معمار باید با مهندسان سازه، تأسیسات و نقشهکشان همکاری نزدیکی داشته باشد تا اطمینان حاصل شود که طراحی انجامشده قابلیت اجرایی دارد و با الزامات فنی مطابقت دارد.
نقش نقشهکش در پروژههای ساختمانی
۴.۱. وظایف نقشهکش
نقشهکش ساختمان وظیفه دارد که طراحیهای معمار و مهندس سازه را بهصورت نقشههای فنی و اجرایی پیادهسازی کند. این وظایف شامل:
تهیه نقشههای فنی مطابق با استانداردهای مهندسی
استفاده از نرمافزارهای نقشهکشی مانند AutoCAD و Revit
تنظیم مدارک اجرایی و هماهنگی با تیمهای مهندسی
۴.۲. تفاوت نقش مهندس معمار و نقشهکش
در حالی که معمار مسئول طراحی مفهومی و فنی ساختمان است، نقشهکش وظیفه دارد این طراحیها را به نقشههای دقیق و اجرایی تبدیل کند.
ویژگی
مهندس معمار
نقشهکش
تمرکز اصلی
طراحی معماری و زیباییشناسی
ترسیم فنی و اجرایی نقشهها
ابزار مورد استفاده
رویت، اسکچاپ، فتوشاپ
اتوکد، رویت، سالیدورکز
سطح تصمیمگیری
طراحی کلی پروژه
اجرای نقشههای فنی
ارتباط کاری
همکاری با کارفرما و مهندسین
کار با مهندسین سازه و تأسیسات
نقشهکشی ساختمان بخش حیاتی هر پروژه ساختمانی است که کیفیت و موفقیت پروژه را تضمین میکند. مهندس معمار و نقشهکش، دو نقش کلیدی در این فرآیند دارند که همکاری آنها باعث بهینهسازی طراحی و اجرای ساختمان میشود. استفاده از نرمافزارهای پیشرفته و رعایت استانداردهای فنی میتواند تأثیر زیادی در کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری پروژه داشته باشد.
مراحل سفارش نقشهکشی ساختمان
سفارش نقشهکشی ساختمان یکی از مراحل اولیه و مهم در فرآیند ساختوساز است که تأثیر مستقیمی بر کیفیت، هزینه و زمان اجرای پروژه دارد. این مرحله شامل بررسی نیازهای کارفرما، مشاوره با متخصصین، انتخاب سبک معماری و تنظیم نقشههای فنی و اجرایی است. در این مقاله، مراحل گامبهگام سفارش نقشهکشی ساختمان را بررسی میکنیم تا اطمینان حاصل شود که تمامی جنبههای طراحی و اجرا بهدرستی مدیریت میشوند.
گامهای اولیه در سفارش نقشهکشی ساختمان
۲.۱. تعیین نیازها و اهداف پروژه
پیش از سفارش نقشهکشی، باید نیازها و اهداف پروژه بهطور دقیق مشخص شوند. این مرحله شامل بررسی موارد زیر است:
کاربری ساختمان (مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی)
متراژ و تعداد طبقات
بودجه موردنظر برای ساخت
سبک معماری (مدرن، کلاسیک، مینیمال و…)
نیازهای خاص مانند آسانسور، استخر، روفگاردن
۲.۲. مشاوره با متخصصین نقشهکشی و معماری
پس از مشخصشدن نیازها، باید با یک مهندس معمار یا شرکت طراحی و نقشهکشی مشورت شود. این مرحله کمک میکند تا کارفرما از قوانین، استانداردها و روند اخذ مجوزها آگاهی یابد. در جلسه مشاوره، مباحثی مانند هزینهها، زمانبندی و جزئیات طراحی مورد بررسی قرار میگیرند.
مراحل تهیه و طراحی نقشه ساختمان
۳.۱. بررسی و جمعآوری اطلاعات اولیه
قبل از شروع طراحی، باید اطلاعاتی مانند ابعاد زمین، قوانین شهرداری، شرایط اقلیمی منطقه، جهتگیری ساختمان و نوع خاک جمعآوری شوند. این اطلاعات تأثیر زیادی در طراحی و نوع سازه خواهند داشت.
۳.۲. تهیه نقشههای اولیه (Concept Design)
در این مرحله، طرحهای اولیه معماری تهیه میشوند که شامل چیدمان کلی فضاها، پلانهای اولیه و کانسپت طراحی است. این طرحها معمولاً چندین بار بازنگری شده و مطابق نیاز کارفرما اصلاح میشوند.
۳.۳. طراحی نهایی و تهیه نقشههای اجرایی
پس از تأیید طرح اولیه، نقشههای نهایی معماری، سازه و تأسیسات تهیه میشوند. این نقشهها شامل جزئیات اجرایی مانند نوع متریال، اندازه فضاها، مسیرهای تأسیساتی و سازهای هستند.
مراحل قانونی و اخذ مجوزها
۴.۱. تطبیق نقشهها با ضوابط شهرداری
نقشههای طراحیشده باید مطابق با ضوابط و مقررات شهرداری باشند. برخی از الزامات شامل:
حداقل و حداکثر سطح اشغال زمین
ارتفاع مجاز ساختمان
رعایت حریم همسایگان و معابر
استانداردهای تأسیساتی و ایمنی
۴.۲. ارائه نقشهها به نظام مهندسی و دریافت تأییدیهها
پس از تنظیم نقشههای نهایی، این مدارک به سازمان نظام مهندسی ارائه شده و مورد بررسی قرار میگیرند. در صورت تأیید، تأییدیههای لازم برای دریافت جواز ساخت صادر میشود.
هزینههای نقشهکشی ساختمان
هزینههای نقشهکشی به عوامل مختلفی بستگی دارد که در جدول زیر برخی از آنها آورده شده است:
عامل تأثیرگذار
توضیحات
تأثیر بر هزینه
متراژ ساختمان
هرچه ساختمان بزرگتر باشد، هزینه نقشهکشی افزایش مییابد.
زیاد
پیچیدگی طراحی
طرحهای خاص و پیچیده نیاز به زمان و دقت بیشتری دارند.
متوسط تا زیاد
نوع کاربری
ساختمانهای تجاری و صنعتی نقشههای تخصصیتری نیاز دارند.
زیاد
نرمافزارهای مورد استفاده
طراحی با نرمافزارهای BIM معمولاً هزینه بیشتری دارد.
متوسط
خدمات اضافی
خدمات سهبعدیسازی و مدلسازی هزینه اضافی دارند.
متوسط تا زیاد
انتخاب بهترین شرکت یا مهندس نقشهکشی
برای اطمینان از کیفیت نقشهکشی، باید یک شرکت یا مهندس باتجربه انتخاب شود. معیارهای مهم برای انتخاب:
بررسی نمونهکارها و سابقه فعالیت
داشتن مجوزها و گواهینامههای معتبر
شفافیت در ارائه هزینهها و خدمات
پاسخگویی و تعهد به زمانبندی
سفارش نقشهکشی ساختمان یکی از مراحل حساس و ضروری در ساختوساز است که نیازمند برنامهریزی دقیق، انتخاب متخصصین مجرب و رعایت قوانین شهری است. با درنظرگرفتن تمامی این مراحل، میتوان از بروز مشکلات اجرایی و افزایش هزینهها جلوگیری کرد و پروژهای استاندارد و اصولی را پیش برد.
انواع نقشههای ساختمانی و کاربرد هر یک
نقشههای ساختمانی اسناد فنی و اجرایی مهمی هستند که مراحل طراحی، ساخت و بهرهبرداری از یک پروژه را مشخص میکنند. این نقشهها به مهندسان، پیمانکاران و کارگران کمک میکنند تا ساختمان را طبق استانداردها و نیازهای کارفرما اجرا کنند. در این مقاله، انواع مختلف نقشههای ساختمانی و کاربردهای آنها را بررسی میکنیم.
۲. دستهبندی کلی نقشههای ساختمانی
نقشههای ساختمانی به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که هرکدام بخش خاصی از ساختمان را پوشش میدهند. این نقشهها شامل:
نقشههای معماری
نقشههای سازهای
نقشههای تأسیساتی (مکانیکی و برقی)
نقشههای جزئیات اجرایی
نقشههای توپوگرافی و محوطهسازی
نقشههای معماری
۳.۱. تعریف و کاربرد
نقشههای معماری شامل طرح کلی ساختمان، نحوه تقسیمبندی فضاها، نمای داخلی و خارجی و سایر ویژگیهای بصری و کاربردی هستند. این نقشهها مستقیماً توسط مهندس معمار طراحی شده و در فرآیند اجرا مورد استفاده قرار میگیرند.
سفارش نقشه کشی ساختمان
۳.۲. انواع نقشههای معماری
پلانهای معماری: نمایش کلیه فضاهای داخلی شامل اتاقها، آشپزخانه، حمام و مسیرهای تردد.
نمای ساختمان: نمایش ظاهری ساختمان از زوایای مختلف.
برشهای ساختمان (مقاطع طولی و عرضی): نمایش نحوه ارتباط طبقات و ارتفاع دیوارها.
پلانهای مبلمان: نشاندهنده نحوه قرارگیری مبلمان و وسایل داخلی برای بهینهسازی فضا.
نقشههای سازهای
۴.۱. تعریف و کاربرد
نقشههای سازهای مشخصکننده اسکلت و استحکام ساختمان هستند و شامل جزئیات مربوط به فونداسیون، ستونها، تیرها و سقفها میشوند. این نقشهها توسط مهندسان سازه طراحی شده و نقش مهمی در ایمنی ساختمان دارند.
۴.۲. انواع نقشههای سازهای
نقشه فونداسیون: تعیین نوع و ابعاد پی ساختمان.
نقشه ستونگذاری: مشخصکننده محل و ابعاد ستونها.
نقشه تیرریزی سقف: نمایش نحوه اجرای تیرها برای تحمل بارهای وارده.
نقشه دیوارهای برشی و بادبندها: جهت مقاومت ساختمان در برابر زلزله و باد.
نقشههای تأسیساتی
۵.۱. تعریف و کاربرد
نقشههای تأسیساتی به دو دسته مکانیکی و برقی تقسیم میشوند و شامل سیستمهای تأمین آب، گرمایش، برقرسانی و تهویه مطبوع هستند. این نقشهها توسط مهندسان تأسیسات طراحی شده و اجرای صحیح آنها بر عملکرد کلی ساختمان تأثیر دارد.
۵.۲. انواع نقشههای تأسیساتی
نقشه تأسیسات مکانیکی: شامل سیستمهای لولهکشی آب و فاضلاب، تهویه مطبوع و گرمایش.
نقشه تأسیسات برقی: شامل سیمکشی، کلید و پریزها، روشنایی و تابلوهای برق.
نقشههای جزئیات اجرایی
۶.۱. تعریف و کاربرد
این نقشهها شامل جزئیات فنی مربوط به اجرای دقیق ساختمان هستند و به مجریان کمک میکنند تا طراحی را مطابق استانداردها پیادهسازی کنند.
۶.۲. انواع نقشههای جزئیات اجرایی
نقشههای اتصالات ساختمانی: شامل جزئیات اتصال بین المانهای سازهای و معماری.
نقشههای دیتیلهای نما: مشخصکننده مصالح و نحوه اجرای نمای ساختمان.
نقشههای کفسازی و سقفسازی: نحوه اجرای کفپوشها و سقفهای مختلف.
نقشههای توپوگرافی و محوطهسازی
۷.۱. تعریف و کاربرد
این نقشهها برای پروژههایی که دارای محوطه بزرگ هستند اهمیت دارند و شامل نحوه تسطیح زمین، مسیرهای عبور و مرور و جانمایی فضاهای سبز میشوند.
۷.۲. انواع نقشههای توپوگرافی و محوطهسازی
نقشه توپوگرافی: نمایش پستی و بلندیهای زمین.
نقشه محوطهسازی: نمایش مسیرهای پیادهروی، فضای سبز و نورپردازی محیطی.
مقایسه انواع نقشههای ساختمانی
در جدول زیر، مقایسهای بین انواع نقشههای ساختمانی و کاربردهای آنها ارائه شده است:
نوع نقشه
کاربرد اصلی
تهیهکننده
نرمافزارهای مورد استفاده
نقشههای معماری
طراحی فضای داخلی و خارجی
مهندس معمار
AutoCAD، Revit، SketchUp
نقشههای سازهای
طراحی فونداسیون و اسکلت
مهندس سازه
SAP2000، ETABS، SAFE
نقشههای تأسیساتی
طراحی سیستمهای مکانیکی و برقی
مهندس تأسیسات
AutoCAD MEP، Dialux
نقشههای اجرایی
نمایش جزئیات ساخت و اجرا
مهندس مجری
AutoCAD، ArchiCAD
نقشههای محوطهسازی
طراحی فضای باز و مسیرها
مهندس محوطهسازی
Civil 3D، Lumion
نقشههای ساختمانی نقش بسیار مهمی در طراحی، اجرا و بهرهبرداری از ساختمان دارند. هر نوع نقشه کاربرد خاص خود را دارد و هماهنگی میان این نقشهها تضمینکننده اجرای صحیح و استاندارد پروژه است. برای داشتن یک ساختمان ایمن و بهینه، لازم است تمامی نقشهها توسط متخصصان مجرب و با استفاده از نرمافزارهای پیشرفته تهیه شوند.
استانداردها و ضوابط نقشهکشی ساختمان
نقشهکشی ساختمان یکی از مراحل مهم در فرآیند طراحی و اجرای یک پروژه ساختمانی است که باید بر اساس استانداردها و ضوابط مشخصی انجام شود. رعایت این مقررات باعث افزایش ایمنی، بهرهوری و کیفیت ساختمان میشود و همچنین اخذ مجوزهای قانونی را تسهیل میکند. در این مقاله، استانداردهای مهم نقشهکشی ساختمان، ضوابط ملی و بینالمللی و نکات اجرایی مرتبط را بررسی میکنیم.
استانداردهای عمومی نقشهکشی ساختمان
۲.۱. مقیاس و اندازهگذاری نقشهها
یکی از مهمترین اصول در نقشهکشی، استفاده از مقیاسهای استاندارد برای نمایش دقیق ابعاد و جزئیات است. مقیاسهای رایج در نقشههای ساختمانی شامل موارد زیر است:
۱:۱۰۰ (برای پلانهای معماری)
۱:۵۰ (برای جزئیات داخلی و مقاطع)
۱:۲۰ و ۱:۱۰ (برای نقشههای جزئیات اجرایی)
همچنین، اندازهگذاری باید بهگونهای باشد که خوانایی نقشهها حفظ شده و کلیه ابعاد ضروری شامل طول، عرض، ارتفاع و فواصل مشخص شود.
۲.۲. علائم و نمادهای استاندارد
در نقشههای ساختمانی از نمادهای استاندارد برای نمایش عناصر مختلف استفاده میشود. برخی از نمادهای پرکاربرد عبارتاند از:
دیوارها: نمایش با خطوط پر
دربها: نمایش با قوس بازشو
پنجرهها: نمایش بهصورت مستطیلهای توخالی در دیوارها
پلهها: نمایش با فلش جهت حرکت
۲.۳. فرمت و سازماندهی نقشهها
نقشههای ساختمانی باید دارای استانداردهای مشخصی برای سازماندهی باشند که شامل موارد زیر است:
قرارگیری شمال جغرافیایی در گوشه نقشه
استفاده از کادر استاندارد شامل اطلاعات پروژه، مقیاس و نام مهندسین طراح
لایهبندی (Layering) مناسب در نرمافزارهای نقشهکشی
ضوابط و استانداردهای معماری
۳.۱. ضوابط طراحی فضاهای داخلی
طراحی فضاهای داخلی ساختمان باید مطابق با ضوابط مشخصی باشد که برخی از مهمترین آنها عبارتاند از:
حداقل متراژ اتاق خواب: ۱۲ مترمربع برای اتاق اصلی، ۹ مترمربع برای اتاقهای فرعی
حداقل عرض آشپزخانه: ۱.۸ متر برای فضاهای کوچک و ۲.۴ متر برای آشپزخانههای بزرگ
ارتفاع سقف: حداقل ۲.۷ متر برای فضاهای مسکونی
۳.۲. ضوابط طراحی نما و زیباییشناسی
استفاده از مصالح مقاوم و استاندارد
رعایت هارمونی در تناسبات نما
رعایت ضوابط شهری در طراحی نمای ساختمان
۳.۳. ضوابط مربوط به نورگیری و تهویه
حداقل ۳۰٪ مساحت اتاق خواب باید پنجره داشته باشد.
تأمین حداقل ۵٪ نور طبیعی در سرویسهای بهداشتی و آشپزخانه.
استانداردهای سازهای در نقشهکشی
۴.۱. استانداردهای طراحی فونداسیون و اسکلت
رعایت ضوابط بارگذاری بر اساس آییننامه ۲۸۰۰ زلزله ایران
طراحی فونداسیون متناسب با جنس خاک و میزان بارهای وارده
استفاده از دیوارهای برشی در ساختمانهای بلند برای افزایش مقاومت در برابر زلزله
۴.۲. استانداردهای طراحی سقف و تیرریزی
فاصله بین تیرها باید متناسب با نوع سقف باشد (مثلاً برای سقف تیرچه بلوک، فاصله استاندارد ۵۰ سانتیمتر است).
در سقفهای بتنی، حداقل ضخامت دال ۱۵ سانتیمتر باید رعایت شود.
استانداردهای تأسیساتی در نقشهکشی
۵.۱. استانداردهای لولهکشی آب و فاضلاب
قطر لولههای فاضلاب اصلی باید حداقل ۱۱۰ میلیمتر باشد.
فاصله بین چاه فاضلاب و ساختمان حداقل ۵ متر باشد.
۵.۲. استانداردهای تأسیسات برقی
قرارگیری کلیدها در ارتفاع ۱۱۰ سانتیمتری از کف
تعداد پریزهای برق برای هر اتاق باید حداقل یک عدد به ازای هر ۳ متر دیوار باشد.
مقایسه استانداردهای نقشهکشی در کشورهای مختلف
در جدول زیر مقایسهای بین استانداردهای ایران، آمریکا و اروپا ارائه شده است:
استاندارد
ایران
آمریکا (IBC)
اروپا (Eurocode)
حداقل ارتفاع سقف
۲.۷ متر
۲.۴ متر
۲.۵ متر
حداقل متراژ اتاق خواب
۹ مترمربع
۷ مترمربع
۸ مترمربع
فاصله ستونها
۳ تا ۶ متر
۳ تا ۷ متر
۳ تا ۶ متر
استاندارد زلزله
آییننامه ۲۸۰۰ ایران
ASCE 7-10
EN 1998-1
رعایت استانداردها و ضوابط نقشهکشی ساختمان نقش کلیدی در ایمنی، کارایی و اجرای صحیح پروژههای ساختمانی دارد. آشنایی با این اصول به مهندسان، معماران و سازندگان کمک میکند تا ساختمانهایی استاندارد، مقاوم و منطبق با قوانین ملی و بینالمللی طراحی و اجرا کنند.
مراحل تهیه نقشههای ساختمانی
تهیه نقشههای ساختمانی یکی از مهمترین مراحل پیش از اجرای پروژههای ساختوساز است. این نقشهها بهعنوان راهنمای اجرایی برای مهندسان، معماران و پیمانکاران عمل میکنند و تضمینکننده دقت، ایمنی و کارایی ساختوساز هستند. در این مقاله، فرآیند گامبهگام تهیه نقشههای ساختمانی از فاز مطالعات اولیه تا نهاییسازی نقشهها بررسی میشود.
سفارش نقشه کشی ساختمان
فاز اول: مطالعات اولیه و تحلیل نیازها
۲.۱. بررسی نیازهای کارفرما
پیش از طراحی نقشههای ساختمانی، نیازهای کارفرما باید مشخص شود. برخی از سوالات کلیدی که در این مرحله بررسی میشود عبارتاند از:
هدف از ساخت پروژه چیست؟ (مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی)
بودجه و محدودیتهای مالی چقدر است؟
چه تعداد طبقه و چه متراژی موردنظر است؟
چه امکانات و فضاهایی مورد نیاز است؟ (پارکینگ، آسانسور، فضای سبز و …)
۲.۲. بررسی زمین و شرایط محیطی
برای طراحی بهینه، بررسی ویژگیهای زمین و محیط اطراف الزامی است:
مساحت زمین و ضوابط مربوط به تراکم ساخت
موقعیت جغرافیایی و جهتیابی (تأثیر نور خورشید، جهت وزش باد)
نوع خاک و شرایط ژئوتکنیکی (مقاومت زمین برای طراحی فونداسیون)
ضوابط شهرداری و مقررات ساختوساز محلی
۲.۳. بررسی استانداردها و ضوابط قانونی
تمامی نقشهها باید مطابق با مقررات ملی ساختمان، آییننامههای زلزله، مقررات آتشنشانی و سایر استانداردهای ایمنی و فنی تهیه شوند.
فاز دوم: طراحی اولیه و جانمایی فضاها
۳.۱. طراحی اولیه پلان ساختمان
پس از جمعآوری اطلاعات اولیه، طراحی پلان کلی ساختمان انجام میشود که شامل موارد زیر است:
نقشههای شماتیک برای نمایش کلیه فضاهای داخلی
جانمایی اتاقها و فضاهای ارتباطی (راهروها، راهپلهها و …)
تعیین مسیرهای ورود و خروج، پنجرهها و نورگیری طبیعی
۳.۲. ترسیم اولیه نقشههای معماری
در این مرحله، نقشههای معماری اولیه شامل پلان طبقات، نماها و مقاطع ساختمان تهیه میشود. این نقشهها بهعنوان پایهای برای بررسی و اصلاحات بعدی عمل میکنند.
فاز سوم: تهیه نقشههای اجرایی
۴.۱. نقشههای معماری
نقشههای معماری، جزئیات کلی ساختمان را مشخص میکنند و شامل موارد زیر هستند:
پلان طبقات (با نمایش دقیق ابعاد، دربها، پنجرهها و …)
نمای ساختمان (شمالی، جنوبی، شرقی و غربی)
برشهای طولی و عرضی (برای نمایش ساختار داخلی ساختمان)
پلان بام و شیببندی
۴.۲. نقشههای سازهای
این نقشهها به طراحی فونداسیون، ستونها، تیرها و سقفها پرداخته و شامل موارد زیر هستند:
نقشه فونداسیون (تعیین محل پیها و نوع آنها)
نقشههای تیر و ستونها (مشخصات سازهای و ابعاد دقیق)
نقشههای دال و سقف (نوع سقف، ضخامت بتن، نحوه تقویت)
نقشه تأسیسات برقی (مدارهای برق، محل کلیدها و پریزها، روشنایی)
نقشه تأسیسات گرمایشی و سرمایشی (رادیاتورها، کولرها، چیلرها)
فاز چهارم: اصلاحات و نهاییسازی نقشهها
۵.۱. بررسی و اصلاحات فنی
در این مرحله، نقشهها با استفاده از نرمافزارهای طراحی (مانند AutoCAD، Revit) بررسی و اصلاح میشوند تا از هرگونه خطای محاسباتی و اجرایی جلوگیری شود.
۵.۲. اخذ تأییدیهها و مجوزهای لازم
پیش از اجرا، نقشهها باید توسط مراجع قانونی تأیید شوند. مهمترین تأییدیهها شامل:
تأییدیه شهرداری برای رعایت ضوابط شهری
تأییدیه سازمان نظام مهندسی برای انطباق با مقررات ملی ساختمان
تأییدیه آتشنشانی برای رعایت استانداردهای ایمنی و خروج اضطراری
جدول مراحل تهیه نقشههای ساختمانی
مرحله
شرح فعالیتها
مسئول اجرا
مطالعات اولیه
بررسی نیازهای کارفرما، شرایط زمین، استانداردها
مهندس معمار، مشاور فنی
طراحی اولیه
طراحی پلانها، جانمایی فضاها
معمار، مهندس ساختمان
تهیه نقشههای اجرایی
طراحی نقشههای معماری، سازهای و تأسیساتی
تیم طراحی و مهندسی
بررسی و اصلاحات
بازبینی و رفع مشکلات نقشهها
مهندسین ناظر، مشاوران
اخذ مجوزها
دریافت تأییدیههای شهرداری و نظام مهندسی
مهندسین پروژه
تهیه نقشههای ساختمانی یک فرآیند چندمرحلهای است که نیاز به دقت و رعایت استانداردهای فنی و اجرایی دارد. انجام صحیح این مراحل باعث کاهش هزینهها، بهینهسازی طراحی و تسهیل در اجرای پروژه میشود.
انواع نقشههای ساختمانی و کاربرد آنها
نقشههای ساختمانی ابزار اصلی در طراحی و اجرای ساختمانها هستند. این نقشهها شامل جزئیات فنی و اجرایی بوده و به معماران، مهندسان و پیمانکاران در مراحل مختلف ساخت کمک میکنند. هر نوع نقشه کاربرد خاصی دارد و در بخشهای مختلف پروژه مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله، انواع نقشههای ساختمانی، ویژگیها و کاربردهای آنها بررسی خواهد شد.
نقشههای معماری
۲.۱. پلان طبقات
پلان طبقات یکی از مهمترین نقشههای معماری است که نمای کلی از چیدمان فضاها، ابعاد و ارتباط بین اتاقها را نشان میدهد. این نقشه شامل اطلاعاتی مانند:
ابعاد و مساحت اتاقها
جانمایی دربها و پنجرهها
مسیرهای حرکتی و فضاهای ارتباطی
۲.۲. نقشههای نما
این نقشهها ظاهر بیرونی ساختمان را از زوایای مختلف (نماهای شمالی، جنوبی، شرقی و غربی) نمایش میدهند و اطلاعاتی مانند مصالح نما، ارتفاع ساختمان، نوع پنجرهها و درها را مشخص میکنند.
۲.۳. نقشههای مقاطع و برشها
در این نقشهها، ساختمان بهصورت عمودی برش داده میشود تا جزئیات داخلی آن، مانند ارتفاع طبقات، ضخامت دیوارها و مسیر تأسیسات مشخص شود.
۲.۴. نقشه بام و شیببندی
این نقشه نحوه قرارگیری سقف، نوع پوشش بام، مسیرهای خروج آب و جزئیات اجرایی سقف را مشخص میکند.
نقشههای سازهای
۳.۱. نقشه فونداسیون
این نقشه، اطلاعات مربوط به پی ساختمان شامل نوع پی، عمق و ابعاد فونداسیون و نحوه آرماتوربندی را نمایش میدهد.
۳.۲. نقشههای تیر و ستونها
در این نقشهها محل قرارگیری تیرها و ستونها، نوع مقطع آنها و مشخصات بتنریزی و آرماتورگذاری مشخص میشود.
۳.۳. نقشه دال و سقف
این نقشه شامل جزئیات مربوط به نوع سقف (دال بتنی، تیرچه بلوک، کامپوزیت)، ضخامت سقف و نحوه اجرای آن است.
سفارش نقشه کشی ساختمان
نقشههای تأسیساتی
۴.۱. نقشههای تأسیسات مکانیکی
این نقشه شامل سیستمهای لولهکشی آب و فاضلاب، مسیر کانالهای تهویه، سیستم گرمایشی و سرمایشی و چیدمان تجهیزات مکانیکی است.
۴.۲. نقشههای تأسیسات برقی
این نقشه مدارهای برقی، محل کلیدها و پریزها، سیستم روشنایی و تأسیسات حفاظتی ساختمان را نمایش میدهد.
نقشههای اجرایی و جزئیات ساختمانی
۵.۱. نقشههای نازککاری و جزئیات اجرایی
این نقشهها شامل نحوه اجرای کفسازی، دیوارچینی، سقف کاذب و نمای ساختمان هستند و به پیمانکاران در اجرای دقیق پروژه کمک میکنند.
۵.۲. نقشههای محوطهسازی
این نقشه شامل طراحی مسیرهای پیادهرو، فضای سبز، پارکینگ و نورپردازی محوطه است.
۶. جدول انواع نقشههای ساختمانی و کاربردهای آنها
نوع نقشه
کاربرد
پلان معماری
نمایش چیدمان کلی فضاهای داخلی ساختمان
نمای ساختمان
نمایش ظاهر بیرونی و طراحی نمای ساختمان
نقشههای برش
نمایش مقاطع عمودی و جزئیات داخلی ساختمان
نقشه فونداسیون
مشخصات پی و نحوه اجرای آن
نقشههای سازهای
طراحی تیرها، ستونها و سقفها
نقشههای تأسیساتی
طراحی سیستمهای مکانیکی و برقی
نقشههای اجرایی
نمایش جزئیات اجرای نازککاری و محوطهسازی
اصول و استانداردهای طراحی نقشههای ساختمانی
طراحی نقشههای ساختمانی یک فرآیند مهندسی دقیق است که باید مطابق با اصول و استانداردهای مشخص انجام شود. رعایت این اصول، علاوه بر تضمین کیفیت و ایمنی ساختمان، باعث بهینهسازی هزینهها و افزایش بهرهوری در اجرا میشود. در این مقاله، استانداردها و ضوابط اصلی طراحی نقشههای ساختمانی بررسی خواهد شد.
۲. استانداردهای کلی طراحی نقشههای ساختمانی
۲.۱. رعایت مقررات ملی ساختمان
در ایران، طراحی نقشههای ساختمانی باید مطابق با مقررات ملی ساختمان باشد که شامل ۲۲ مبحث فنی و اجرایی است. برخی از مهمترین مباحث عبارتاند از:
مبحث ۴: الزامات عمومی ساختمان
مبحث ۶: بارهای وارد بر ساختمان
مبحث ۹: طراحی سازههای بتنآرمه
مبحث ۱۰: طراحی و اجرای سازههای فولادی
مبحث ۱۳: تأسیسات برقی ساختمان
مبحث ۱۴: تأسیسات مکانیکی
۲.۲. استانداردهای ترسیمی و گرافیکی
نقشههای ساختمانی باید از نظر مقیاس، خوانایی و دقت ترسیم دارای استانداردهای مشخصی باشند:
استفاده از مقیاسهای استاندارد (۱:۵۰، ۱:۱۰۰، ۱:۲۰۰ و …)
استفاده از علائم و نشانههای متعارف در نقشههای معماری، سازهای و تأسیساتی
درج تمامی اندازهها، ترازها و توضیحات فنی در نقشه
اصول طراحی نقشههای معماری
۳.۱. رعایت ضوابط شهری و کاربری زمین
قبل از طراحی، باید ضوابط مربوط به تراکم ساختمانی، سطح اشغال و ارتفاع مجاز بررسی شود. برخی از موارد مهم شامل:
میزان پیشروی ساختمان در زمین
جانمایی ساختمان نسبت به معابر و ساختمانهای مجاور
الزامات پارکینگ و فضای سبز
۳.۲. اصول طراحی پلان طبقات
پلان ساختمان باید دارای توزیع فضایی منطقی و کاربردی باشد. برخی اصول مهم شامل:
تفکیک فضاهای عمومی و خصوصی (مثلاً جدا کردن فضای نشیمن از اتاقها)
دسترسیهای مناسب و روان (مانند محل مناسب راهپله و آسانسور)
نورگیری و تهویه مناسب (استفاده از پنجرهها و نورگیرهای طبیعی)
۳.۳. طراحی استاندارد ورودیها و خروجیها
دربهای ورودی باید دارای عرض استاندارد (حداقل ۹۰ سانتیمتر) باشند.
دربهای اضطراری و مسیرهای خروج باید طبق استانداردهای آتشنشانی طراحی شوند.
اصول طراحی نقشههای سازهای
۴.۱. طراحی مقاوم در برابر زلزله
طبق مبحث ۶ و استاندارد ۲۸۰۰ ایران، طراحی ساختمان باید در برابر بارهای لرزهای مقاوم باشد. موارد مهم شامل:
انتخاب سیستم سازهای مناسب (بتنی، فولادی، دیوار باربر و …)
طراحی صحیح محل و تعداد بادبندها و دیوارهای برشی
رعایت فاصله مجاز بین ساختمانها برای جلوگیری از برخورد در هنگام زلزله
۴.۲. استانداردهای طراحی فونداسیون
نوع پی باید بر اساس تحلیل مکانیک خاک تعیین شود.
عمق و ابعاد پی باید متناسب با بارهای سازهای طراحی گردد.
۴.۳. استانداردهای طراحی ستونها و تیرها
طراحی ستونها باید طوری انجام شود که لنگر و برش وارد بر سازه کنترل شود.
نسبت طول به ضخامت ستونها نباید از مقدار استاندارد بیشتر شود.
اصول طراحی نقشههای تأسیساتی
۵.۱. تأسیسات مکانیکی
لولهکشی آب و فاضلاب باید طبق استانداردهای مربوطه طراحی شود.
مسیرهای تهویه و کانالکشی باید بهگونهای باشد که هوا بهصورت یکنواخت توزیع شود.
۵.۲. تأسیسات برقی
طراحی مسیر سیمکشیها باید مطابق مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان انجام شود.
کلیه مدارهای برق باید دارای سیستم ارتینگ مناسب باشند.
۶. جدول استانداردهای طراحی نقشههای ساختمانی
بخش طراحی
استانداردهای مربوطه
معماری
مقررات ملی ساختمان، مبحث ۴ و ۱۴
سازهای
مبحث ۶، ۹، ۱۰ و آییننامه ۲۸۰۰ زلزله
تأسیسات مکانیکی
مبحث ۱۴ و استانداردهای لولهکشی
تأسیسات برقی
مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان
ایمنی و آتشنشانی
ضوابط سازمان آتشنشانی، مبحث ۳ مقررات ملی
۷. نتیجهگیری
رعایت اصول و استانداردهای طراحی نقشههای ساختمانی تأثیر مستقیم بر ایمنی، کیفیت و کارایی ساختمان دارد. استفاده از مقررات ملی، آییننامههای مهندسی و نرمافزارهای دقیق طراحی، باعث افزایش دقت و کاهش مشکلات اجرایی خواهد ش