دیوار برشی چیست و چرا مهم است؟

دیوار برشی به طور خاص به عنوان یک عنصر اساسی در روش های ساخت و ساز مدرن در نظر گرفته می شود. در اصل دیوار برشی یک عنصر ساختاری عمودی است که در برابر برشی عمود بر صفحه خود مقاومت می کند. برای ایجاد مقاومت جانبی در برابر ساختمان ها یا سازه ها به ویژه در هنگام باد یا رویدادهای لرزه ای طراحی شده است. دیوارهای برشی از این جهت مهم هستند که جزء مهمی برای پایداری پایدار، دوام و استحکام ساختمان هستند.

به طور معمول دیوارهای برشی از بتن، بنایی مسلح یا چوب ساخته می شوند. انتخاب مصالح استفاده برای ساخت دیوار برشی تا حد زیادی به ساختن مهندس و نوع سازه در حال ساخت می شود. دیوارهای برشی در کاربردهای عمودی، افقی یا مورب بسته به طرح و نحوه قرارگیری به خوبی کار می کنند.

دیوارهای برشی مجموعه در لبه های ساختمان ها قرار می گیرند و برای توزیع بارهای جانبی به سایر عناصر سازه ای مانند تیرها و ستون ها استفاده می شوند. این به کمترین تنش در هر نقطه کمک می کند که به نوبه خود ممکن است تغییر شکل ساختاری ترک خوردن یا شکست را کاهش دهد. دیوارهای برشی ممکن است به تنهایی مانند دیوارهای برشی هسته بتنی بایستند یا برای پایداری بیشتر ترکیب شوند مانند دیوارهایی که طراحی مدولار یا ساختمان های بلند دیده می شوند.

دیوار برشی چیست

دیوارهای برشی با انتقال بارهای جانبی به فونداسیون به پایدار ماندن ساختمان ها کمک می کند و از متمایل شدن یا فروریختن سازه جلوگیری می کند. در حالی که تمام دیوارهای برشی هدف یکسانی دارند، مواد ساخته شده از آنها (مانند بتن، فولاد و چوب) ضخامت طول و محل قرارگیری آنها می تواند بر اساس عوامل مختلفی در ساخت و ساز ساختمان متفاوت باشد و باید با موارد خاصی مطابقت داشته باشد. در این راهنما نحوه عملکرد دیوارهای برشی جایی که معمولاً آنها را در ساختمان ها پیدا می کنید و انواع مختلف دیوارهای برشی را بررسی خواهیم کرد.

دیوارهای برشی در هنگام تحلیل ساختمان به ویژه در مناطق زلزله خیز یا طوفان خیز مشهود است. دیوارهای برشی با ایجاد استحکام و سختی لازم برای مقاومت در برابر غیرقابل حرکت جانبی ناشی از رویدادهای لرزه ای می تواند ساختمان های ایمنی را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد.

برای اطمینان از طراحی دیوار برشی به درستی و نصب شده است نیاز به بررسی دقیق در مراحل برنامه ریزی ساخت دارد. این با هدف اطمینان از طراحی آن می‌تواند در برابر آن مقاومت کند. طراحی دیوار برشی معمولاً شامل ترکیبی از تحلیل سازه و مفاهیم طراحی تجربی است که دومی برای دستیابی به نتایج واقعی به همراه اولی می‌شود.

دیوارهای برشی چگونه کار می کنند؟

هنگامی که نیروهای جانبی مانند باد شدید، آب و هوای شدید یا زلزله بر ساختمان فشار وارد می کنند دیوارهای برشی نیروی عناصر ضعیف تر ساختمان مانند دیوارهای خارجی، کف و سقف را جذب کرده و به پی زمین منتقل می کنند. مقاومت جانبی دیوارهای برشی از تاب خوردن یا سقوط ساختمان ها جلوگیری می کند.

دیوارهای برشی هدفی مشابه با دیوارهای باربر دارند – هم نیرو و فشار بار را از منبع آن به پایه زمین جذب و انتقال می دهند. دیوارهای برشی به جای جذب بارهای عمودی و نگه داشتن ساختمان مانند دیوارهای باربر، با مقاومت در برابر نیروهای افقی، آن را از فروریختن جانبی جلوگیری می کنند.

دیوارهای برشی چگونه کار می کنند

طراحی دیوار برشی می تواند به عوامل متعددی از جمله ظرفیت برشی مورد نیاز و الزامات برای محاسبات انحراف (میزان تغییر ساختار در هنگام اعمال نیرو) بستگی داشته باشد.

قاب بندی: برای مقاومت در برابر فشار جانبی، دیوارهای برشی با قاب چوبی مقاوم در برابر حرکت ساخته می شوند که از دو یا چند دیوار تشکیل شده است. دیوارها توسط دال ها یا تیرها به هم متصل می شوند و تیرها به طور محکم به ستون ها متصل می شوند تا از پایداری اطمینان حاصل شود.

مصالح دیوار برشی رایج

دیوار برشی را می توان از مواد مختلفی ساخت، اما رایج ترین آنها بتن، فولاد و قالب می باشد.

بتن: بتن مسلح در ساخت دیوارهای برشی برای ایجاد استحکام جانبی و صلبیت بیشتر استفاده می شود. این دیوارهای بتنی بیشتر برای ساختمان های متوسط تا بلند (از چهار تا 35 طبقه) استفاده می شود.

فولاد: دیوارهای برشی ورق فولادی با صفحات فولادی و پرکننده ساخته می شوند. آنها اغلب در ساختمان های بلند برای مقاومت در برابر لرزه استفاده می شوند و با عناصر مرزی طراحی می شوند که بارهای لرزه ای را در هنگام حوادثی مانند زلزله تحمل می کنند.

دیوارهای برشی بیرونی در مقابل داخلی

بسته به نیاز یک سازه، ممکن است دارای دیوارهای برشی خارجی یا داخلی یا هر دو باشد. دیوارهای برشی خارجی بسیار رایج‌تر هستند و تقریباً در همه خانه‌ها برای پشتیبانی سازه یافت می‌شوند. دیوارهای برشی داخلی معمولاً فقط در سازه‌های بزرگ‌تر مانند خانه‌های بزرگ یا ساختمان‌های مرتفع یافت می‌شوند که در برابر ریزش آسیب‌پذیرتر هستند. هر چه ساختمان بلندتر باشد نیاز بیشتری به سیستم سازه ای دارد که در برابر نیروهای جانبی مقاومت کند.

دیوارهای برشی در کجای ساختمان ها قرار دارند؟

دیوارهای برشی زمانی بهترین عملکرد را دارند که به طور متقارن در داخل یا اطراف نقطه محور مرکزی ساختمان قرار گیرند. اگر دیوار برشی در ضلع شمالی ساختمان وجود داشته باشد برای ایجاد تقارن باید دیوار برشی در ضلع جنوبی وجود داشته باشد. فاصله دیوارهای برشی در ساختمان به عواملی مانند اندازه ساختمان و خارجی یا داخلی بودن دیوارها بستگی دارد.

دیوارهای برشی داخلی

دیوارهای برشی داخلی معمولاً در مرکز هر نیمه ساختمان قرار می گیرند. این به ساختمان‌های بزرگ‌تر مانند خانه‌های بزرگ‌تر، ساختمان‌های بلند و آسمان‌ خراش‌ها کمک می‌کند تا در برابر نیروهای لرزه‌ای بهتر مقاومت کنند. برای این سازه ها دیوارهای برشی داخلی می توانند به شکل دیوارهای هسته ای یا ستون های بزرگ شکل باشند که در مناطقی مانند راه پله یا آسانسور قرار می گیرند. دیوارهای برشی خارجی معمولاً در انتهای ساختمان قرار دارند. وجود یک دیوار برشی در هر انتها، تقارن لازم را برای مقاوم سازی ساختمان در برابر حرکت ایجاد می کند.

نتیجه گیری

از خانه‌ها گرفته تا آسمان‌خراش‌ها و ساختمان‌های تجاری، تقریباً هر نوع سازه‌ای که در زندگی روزمره با آن‌ها مواجه می‌شویم از دیوارهای برشی برای پایدار ماندن و حفظ آن استفاده می‌کنند. دیوارهای برشی نقش مهمی در ساخت و سازهای مدرن دارند. در ایجاد ساختمان پایدار، مقاومت جانبی، استحکام و دوام ضروری هستند.

یک دیوار برشی که به خوبی طراحی می شود و به درستی نصب می شود می تواند ایمنی ساختمان ها را به ویژه در هنگام باد یا زلزله به میزان قابل توجهی بهبود بخشد. طرحی که طراحی مهندسی به خود ادامه می دهد، دیوارهای برشی یک جنبه جدایی ناپذیر و نیاز از روش های ساخت و ساز مدرن باقی خواهند ماند.

دیوار برشی یک عنصر پشتیبانی سازه ای است که در برابر نیروهای برشی مانند بادهای سنگین و فعالیت لرزه ای مقاومت می کند. در مهندسی عمران نیروی برشی به نیروهایی اطلاق می‌شود که به صورت عمود بر اعضای سازه‌ای ساختمان (تیرها، ستون‌ها و غیره) عمل می‌کنند و باعث پیچ خوردگی و خمش آن می‌شوند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه + پنج =

تماس۲۴ ساعته: 09372299100
پیمایش به بالا